Hoe herken je een vleesboom? + relevante tips!

Een vleesboom is een verdikking in de wand van de baarmoeder. De verdikking bestaat vooral uit spier- en bindweefsel. Een vleesboom is meestal gewoon goedaardig en kan en groeien. Soms kan een vleesboom groeien tot een gewicht van een kilo. 

Een vleesboom komt veel voor. Bij bijna de helft van de vrouwen jonger dan 50 jaar heeft een vleesboom. Gelukkig kunnen specialisten een vleesboom emboliseren.

Hoe ontstaat een vleesboom?

Een vleesboom ontstaat vaak bij vrouwen die (nog) geen kinderen hebben gehad. Dit komt omdat de invloed van hormonen erg belangrijk is voor het ontwikkelen van een vleesboom. Dit speelt zich af in de vruchtbare fase van een vrouw. Een vleesboom ontstaat dan ook niet voor de eerste menstruatie en verdwijnt na de laatste menstruatie. Door hormoonveranderingen tijdens een zwangerschap kunnen vleesbomen soms groeien.   

Wat zijn de klachten van een vleesboom?

Een vleesboom geeft meestal niet tot nauwelijks klachten. Klachten die het meest voorkomen, zijn:

  • Veel bloedverlies bij de menstruaties
  • Pijn tijdens menstruatie

De menstruaties blijven vaak wel regelmatig komen. De grootte en vooral de plaats van de vleesboom in de baarmoeder bepalen of er klachten ontstaan. Een vleesboom is meestal goedaardig, toch bestaan er ook kwaadaardige vleesbomen.

Klachten van een vleesboom die minder vaak voorkomen, zijn:

  • Pijn in de buik
  • Pijn in de rug
  • Klachten tijdens plassen
  • Bloedverlies en/of pijn tijdens vrijen

Tips tegen vleesboom

Heeft u het vermoeden dat u een vleesboom heeft? Na het ontstaan van een vleesboom kunnen verschillende klachten optreden. Deze klachten wisselen erg per persoon. Daarbij komt kijken dat de grootte van de vleesboom, de locatie en het aantal van invloed zijn op de klachten. Als u klachten heeft die wijzen op een vleesboom is het raadzaam om een arts van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam te vragen. Deze specialisten zijn gespecialiseerd in het emboliseren van een vleesboom.