Wat is een slaapapneu en wanneer moet je hier echt wat aan laten doen?

Heb je ooit het gevoel gehad dat je niet uitgerust wakker wordt, zelfs na een volledige nacht slaap? Misschien snurk je luidruchtig of word je vaak midden in de nacht wakker met een verstikkend gevoel. Dit kunnen tekenen zijn van slaapapneu, een veelvoorkomend en potentieel gevaarlijk slaapprobleem. Lees hier meer informatie op Ruysdael over.

Wat is slaapapneu?

Slaapapneu is een aandoening waarbij de ademhaling herhaaldelijk stopt en weer op gang komt tijdens de slaap. Deze onderbrekingen kunnen enkele seconden tot zelfs minuten duren en treden vaak vele malen per nacht op. Er zijn verschillende vormen van slaapapneu, maar de meest voorkomende is obstructieve slaapapneu (OSA). Bij OSA worden de luchtwegen geblokkeerd of vernauwd, waardoor de luchtstroom naar de longen wordt belemmerd.

De gevolgen van onbehandelde slaapapneu

Als slaapapneu onbehandeld blijft, kan het ernstige gevolgen hebben voor je gezondheid en welzijn. De herhaalde onderbrekingen van de ademhaling leiden tot een verminderde zuurstoftoevoer naar het lichaam en de hersenen, waardoor je overdag slaperig en moe kunt zijn. Dit kan je concentratievermogen en alertheid beïnvloeden, wat het risico op ongevallen, zowel op de weg als op het werk, verhoogt.

Langdurige slaapapneu kan ook leiden tot andere gezondheidsproblemen, zoals hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, diabetes en gewichtstoename. Bovendien kan het je kwaliteit van leven ernstig beïnvloeden, waardoor je mogelijk minder energie hebt voor sociale activiteiten en hobbies.

Wanneer moet je iets laten doen?

Als je symptomen van slaapapneu ervaart, is het belangrijk om actie te ondernemen en professioneel advies in te winnen. Hoewel snurken op zichzelf niet altijd wijst op slaapapneu, kan het een aanwijzing zijn dat er iets mis is. Andere tekenen zijn onder andere wakker worden met een droge mond of keelpijn, frequente hoofdpijn bij het ontwaken en prikkelbaarheid gedurende de dag.

Het is vooral belangrijk om medische hulp, van bijvoorbeeld ruysdaelslaapkliniek.nl,  te zoeken als je partner opmerkt dat je tijdens je slaap momenten hebt waarin je stopt met ademen. Dit kan wijzen op ernstige ademhalingsproblemen en vereist een grondige evaluatie.